Reinier van den BergOver Reinier
Voor mij was het weer mijn eerste passie. Als tienjarig jochie wist ik het al: later weerpresentator worden. Na middelbare school en Universiteit Wageningen was ik nauw betrokken bij de oprichting van Meteo Consult en vanaf 1989 kwam ik ook op de landelijke tv. Bij RTL4, en inderdaad, als weerpresentator. In bijna 30 jaar heb ik heel wat depressies aangekondigd op het scherm, maar nog veel meer hogedrukgebieden. Want ik ben een echte optimist. Die graag voor het avontuur en de uitdaging gaat.

Yes we can
Hoe meer kennis ik kreeg van weer en klimaat, des te dieper beet ik mij vast in de wereld van duurzaamheid. Klimaat en duurzaamheid, het heeft immers alles met elkaar te maken. Wekelijks sta ik wel ergens op een podium. Al tientallen jaren. Vroeger was het hoofdonderwerp het weer, soms in de meest extreme vormen. Tornado’s bijvoorbeeld. Ik heb heel wat tornadojachten georganiseerd in Amerika.

Tegenwoordig inspireer ik het publiek vooral op het gebied van duurzaamheid. Op welke vijf peilers kunnen we een robuust duurzaam beleid bouwen. Wat zijn de kansen en de uitdagingen. Wat is de kracht van ‘de ander te groen af zijn’.
De slotconclusie is helder: Yes we can! Daar spreek ik me graag heel duidelijk over uit. . In woorden, maar ook in daden. Zo werd ik begin 2018 mede-initiatiefnemer van PyrOil (www.pyroil.nl). Deze organisatie zal op industriële schaal wereldwijd het plasticprobleem te lijf gaan. Door van plastic afval weer hoogwaardige grondstoffen te maken, in de eerste plaats olie. De olie wordt ook nog een bos-gecompenseerd.

SpeakOut
In 2016 ben ik met andere ondernemers begonnen met het online platform Volta (www.voltatv.com ). De missie: Inspirerende video’s rondom duurzaamheid in overzichtelijke vorm aanbieden, om zo mensen en organisaties te inspireren. Om middels toonaangevende en baanbrekende voorbeelden de transitie naar een duurzame en rechtvaardige samenleving en economie te versnellen. Precies om die reden ben ik ook gestart met SpeakOut. Samen met andere ondernemers wil ik met SpeakOut het beste op het gebied van sprekers over duurzaamheid zo dicht mogelijk bij u brengen. Bovendien komen al onze sprekers klimaatneutraal. Hoe meer sprekers we mogen aanbieden, des te meer bomen worden er geplant. Heldere woorden, maar ook mooie daden!

Duurzame startups
Reinier is verder betrokken bij enkele startende bedrijven in de wereld van clean technology. Zo gaat het bedrijf PyrOil op industriele schaal zwavelarme olie van plastic afval maken. Deze olie wordt bovendien gecompenseerd met goede bos-aanplant programma's. En is hij ook te vinden in de wereld van windenergie en opslag van energie, bijvoorbeeld in de vorm van waterstof. Tenslotte is hij ambassadeur van een aantal NGO's, zoals Adra en Light for the World.