Het zonnetje schijnt. Warm is het niet, maar daardoor perfect weer om lekker in beweging te blijven. In veel steden wereldwijd vindt op deze dag de People’s Climate March plaats: een klimaatmars door mensen met hart voor een duurzame aarde, vóór mensen die hun steentje kunnen bijdragen. Het belooft een dag te worden waar passie de boventoon voert. Het wordt mijn eerste mars ooit en laat mij graag verrassen door alles wat erbij komt kijken.

Met een groep vanuit Stichting Urgenda verzamelen we op het dak van NEMO. Ik ken maar een paar mensen, maar in zo’n setting ben je nooit alleen. Je maakt gemakkelijk contact en iedereen is er met hetzelfde doel: laten zien dat klimaat belangrijk is! We lopen in optocht met een 50 meter lang spandoek met daarop foto’s en quotes van CEO’s, politici, BN-ers, boeren, burgers en ondernemers naar het Museumplein. We trekken al veel bekijks en krijgen van alle kanten opgestoken duimen. Op het Museumplein hebben zich een paar duizend mensen verzameld. Terwijl ik vanaf het podium de menigte kort mag toespreken, zie ik allerlei borden in de lucht met diverse invalshoeken; het geeft een indruk van de diversiteit van aanwezigen. Wat een energie druipt er vanaf!

Eenmaal in beweging tijdens de daadwerkelijke People’s Climate March, is het fascinerend om ze zien hoe al die mensen met allemaal verschillende smaakjes als een rups door de grachten van bruisend Amsterdam kruipt. Het tempo wisselt, waardoor je telkens wel naast iemand anders komt te lopen. Ik ben aangenaam verrast hoeveel intrigerende verhalen je hoort. Sommigen handelen uit frustratie: het gaat slecht met de aarde, de politiek doet niets, de burger snapt het niet of het gaat allemaal niet snel genoeg. Maar het merendeel is vooral nieuwsgierig. Nieuwsgierig naar wat er allemaal mogelijk is. Een mens wil van nature graag wat doen om betere omstandigheid te creëren.

De aarde is een complex systeem waar alles met elkaar is verbonden. Veranderingen in de samenstelling van de lucht heeft invloed op land en oceanen. Het uit balans brengen van een natuurlijk evenwicht heeft consequenties voor het weer, de voedselketen, de biodiversiteit, de economie, de gezondheid en de veiligheid. Juist omdat het zo divers is, zijn er ook meerdere methoden van aanpak nodig.

Wat mij van mijn eerste klimaatmars is bijgebleven: we hebben met zijn allen heel wat in ons mars. Samen zijn we sterk. Iedereen kan zijn steentje bijdragen! Laten we de krachten bundelen, elkaar inspireren en elkaar de ruimte geven de diversiteit van de ideeën toe te passen en zo met elkaar en voor elkaar bijdragen aan een gezond en duurzaam klimaat voor nu en later op deze prachtige aarde!

Helga van Leur